Gids voor luchtplanten: verzorging, soorten en bloeitips - Sigma Earth (2024)

Home » Milieu » Gids voor luchtplanten: verzorging, soorten en bloeitips

Luchtplanten zijn zeldzame en fascinerende planten die momenteel in populariteit zijn gegroeid vanwege hun lage onderhoudseisen en hun vermogen om te slagen zonder grond. Net als ananas behoren luchtplanten tot de Bromelia familie. Ondanks hun naam zweven luchtplanten niet in de lucht, maar hechten ze zich met hun wortels aan andere planten of dingen. Ze staan ​​bekend als epifyten en halen voedingsstoffen en vocht uit de atmosfeer en regen.

Hoe luchtplanten kweken?

Laat een luchtplant groeien in helder, indirect licht bij een raam. Ze zijn bestand tegen wat direct zonlicht, maar overmatige blootstelling kan ervoor zorgen dat hun bladeren verbranden. Luchtplanten vereisen temperaturen variërend van 10-32°C en een gematigde luchtvochtigheid van 40-60%, waardoor ze perfect gedijen in terraria en badkamers.

Gids voor luchtplanten: verzorging, soorten en bloeitips - Sigma Earth (1)

Waar kun je luchtplanten kweken?

Luchtplanten kunnen op verschillende plekken in uw huis worden gekweekt, vooral in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid, zoals de keuken of badkamer. Ze kunnen op een unieke manier worden gepresenteerd, zoals glazen terraria, hangende plantenbakken, of op drijfhout, boomtakken, bakstenen of stenen worden geplaatst. In de VS kan een luchtplant in de zomer naar buiten worden gebracht, maar moet in het vroege najaar naar binnen worden gebracht, omdat ze moeite hebben met temperaturen onder de 12ºC.

Lees ook:Passage voor thee op zonnepanelen: duurzaam brouwen

Hoe verzorg je luchtplanten?

Water geven is een essentieel onderdeel van de zorg voor luchtplanten. Omdat ze niet in de grond groeien, zijn ze afhankelijk van lucht en regen om in hun water- en voedingsbehoeften te voorzien. Luchtplanten vereisen constante beregening om gehydrateerd te blijven. De nevel die ontstaat door regelmatig douchen in een badkamer, zorgt waarschijnlijk voor voldoende vocht voor uw luchtplanten. Water geven is noodzakelijk in ruimtes met een lage luchtvochtigheid.

Vernevelen, weken en onderdompelen zijn standaard bewateringsmethoden voor luchtplanten. Bij vernevelen wordt met een plantenvernevelaar water over het gebladerte gespoten. Het weken bestaat uit het weken van de hele plant in water gedurende ongeveer 20-30 minuten. Bij het onderdompelen wordt de plant onmiddellijk in water geweekt en vervolgens opgehaald. De frequentie van water geven wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de soort, de omgevingsomstandigheden en de tijd van het jaar. De luchtplant moet elke één tot twee weken worden bewaterd.

Naast water geven profiteren luchtplanten van regelmatige bemesting. Ze kunnen worden gevoed met een verdunde vloeibare meststof die speciaal is ontworpen voor luchtplanten of bromelia's, en die kan worden toegevoegd aan het water dat je op de bladeren sprenkelt of waarin je de plant onderdompelt. Luchtplanten moeten tijdens het lente- en zomerseizoen één keer per maand worden bemest. Volg de instructies op het mestpakket om de juiste verdunningssnelheid en toedieningsmethode te bepalen.

Een luchtinstallatie heeft ook algemeen onderhoud nodig. Na het besproeien schudt u ze voorzichtig of tikt u erop om overtollig water te verwijderen en te voorkomen dat de bladeren gaan rotten. Verwijder dode of vergelende bladeren door ze voorzichtig van de basis van de plant te plukken. Het snoeien van de wortels is niet nodig, omdat ze dienen als anker in plaats van voedingsstoffen op te nemen.

Hoe luchtplanten te vermeerderen?

Luchtplanten genereren compensaties, ook wel bekend als 'pups,'die kunnen worden gebruikt om nieuwe planten te vermeerderen. Pups zijn minireplica's van de volwassen plant die uit hun basis tevoorschijn komen en uiteindelijk hun wortelsysteem ontwikkelen. Om luchtplanten te verspreiden, draait of kronkelt u de pup voorzichtig totdat deze loskomt van de ouderplant. Zorg ervoor dat u niet trekt of afsnijdt, omdat dit tot letsel kan leiden. Nadat u de pup heeft gesplitst, kunt u hem zelfstandig laten groeien of naar een andere locatie transplanteren.

Om de pup opnieuw te planten, plaatst u hem op een geschikt oppervlak, zoals schors of drijfhout, en bindt u hem vast met een niet-giftige lijm of touw totdat hij zijn wortelstelsel vormt. Houd de pup in helder, indirect licht en geef hem regelmatig water, net als een volwassen luchtplant.

Lees ook:De verrassende hoeveelheid CO2 die bomen kunnen absorberen

Plagen en ziekten

Luchtplanten zijn zeer resistent tegen ongedierte. Ze kunnen echter worden besmet door veel voorkomende plagen zoals wolluizen en schaalinsecten, die waarschijnlijker zijn als ze in de zomer buiten worden geplant. Isoleer alle geïnfecteerde planten om te voorkomen dat de besmetting zich naar andere planten verspreidt, vooral als u ze in de herfst naar binnen verplaatst. Schaalinsecten en wolluis worden vaak op natuurlijke wijze bestreden door roofdieren zoals vogels en lieveheersbeestjes. Probeer binnenshuis met de hand insecten uit de bladeren te verwijderen.

Kooptips voor Air Plant

  • Kies gezonde planten uit betrouwbare bronnen om hun kwaliteit en levensduur te garanderen.
  • Zoek naar exemplaren met levendig gekleurde bladeren en geen tekenen van plagen of ziekten.
  • Vermijd planten met bruin of verwelkt blad, papperige of zwarte wortels en enig bewijs van besmetting.
  • Verschillende betrouwbaar internetwinkels in de VS verkopen een ruime keuze aan luchtplanten: sommige hebben ook voorraadcontainers en andere benodigdheden voor luchtplanten.

Luchtplantvariëteiten

Plantnaam:BeschrijvingLichtvereistenVochtigheidsvereisten
tillandsia ionanthaEen kleine luchtplant met heldergroene bladeren die tijdens de bloei rood of roze verkleuren. Zeer veerkrachtig en verdraagt ​​verschillende lichtomstandigheden.Helder tot matig lichtMatige luchtvochtigheid
Tillandsia xerographicaEen grote luchtplant met zilvergrijze rozetvormige bladeren. Verlangt zonnig, indirect licht.Zonnig, indirect lichtMatige luchtvochtigheid
Bolvormige tillandsiaEen zeldzame luchtplant met opvallende bolvormige en krullende bladeren. Ideaal voor helder, indirect licht.Helder, indirect lichtMatige luchtvochtigheid
Tillandsia capitataEen middelgrote luchtplant met dikke zilvergroene rozetbladeren. Heeft helder, indirect licht nodig.Helder, indirect lichtDroger dan andere luchtplanten
Tillandsia-amaranthusEen klein luchtplantje met groene bladeren die aan de uiteinden lichtjes krullen. Verdraagt ​​verschillende lichtomstandigheden.Helder tot matig lichtMatige luchtvochtigheid
Tillandsia brachycaulosEen middelgrote luchtplant met heldergroene bladeren die tijdens de bloei scharlaken of roze verkleuren. Geeft de voorkeur aan helder, indirect licht.Helder, indirect lichtGemiddelde luchtvochtigheid
Tillandsia usneoidesOok bekend als Spaans mos, heeft het lange, hangende groengrijze bladeren. Vaak gebruikt als decoratief gordijn voor bomen of andere oppervlakken.Helder, indirect lichtHoge luchtvochtigheid
Tillandsia capitata 'Perzik'Beschikt over zachte, pluizige, perzikkleurige bladeren met een zacht aroma tijdens de bloei. Ideaal voor terraria of hangende displays.Helder, indirect lichtMatige luchtvochtigheid

Uiteindelijk betekent het beheersen van de verzorging van luchtplanten het herkennen van hun specifieke vereisten en kenmerken, variërend van goede watergift tot optimale verlichting. Met zo'n gevarieerd aanbod aan opties kunnen liefhebbers verschillende vormen en maten beoordelen om aan hun voorkeuren te voldoen. Individuen kunnen een gezonde groei en schitterende bloemen bevorderen door bloeirichtlijnen te volgen, zoals af en toe de juiste luchtstroom en bemesting geven en elke kamer veranderen in een bloeiend paradijs van groen.

Lees ook:Verzuring van de oceaan: effecten op flora en fauna

  • Gids voor luchtplanten: verzorging, soorten en bloeitips - Sigma Earth (2)

    Dr. Emily Greenfield

    Dr. Emily Greenfield is een zeer ervaren milieudeskundige met meer dan 30 jaar ervaring in het schrijven, beoordelen en publiceren van inhoud over verschillende milieuonderwerpen. Ze komt uit de Verenigde Staten en heeft haar carrière gewijd aan het vergroten van het bewustzijn over milieukwesties en het bevorderen van duurzame praktijken.

    Bekijk alle berichten

Gids voor luchtplanten: verzorging, soorten en bloeitips - Sigma Earth (2024)
Top Articles
Hurricane Local Statement Radar
PennyMac domain change from Pennymacusa.com to pennymac.com
Best Pizza Novato
Melfme
Umn Pay Calendar
Craigslist Dog Sitter
Pbr Wisconsin Baseball
R Tiktoksweets
Bc Hyundai Tupelo Ms
3472542504
United Dual Complete Providers
Cooking Fever Wiki
I Wanna Dance with Somebody : séances à Paris et en Île-de-France - L'Officiel des spectacles
Sivir Urf Runes
Nashville Predators Wiki
Craigslist Portland Oregon Motorcycles
Ibukunore
Espn Horse Racing Results
Craigslist St. Cloud Minnesota
Betaalbaar naar The Big Apple: 9 x tips voor New York City
R&S Auto Lockridge Iowa
Guinness World Record For Longest Imessage
Our 10 Best Selfcleaningcatlitterbox in the US - September 2024
Little Einsteins Transcript
Sony Wf-1000Xm4 Controls
Primerica Shareholder Account
How Much Is An Alignment At Costco
Renfield Showtimes Near Marquee Cinemas - Wakefield 12
Life Insurance Policies | New York Life
The value of R in SI units is _____?
How To Make Infinity On Calculator
Nextdoor Myvidster
Six Flags Employee Pay Stubs
Lowell Car Accident Lawyer Kiley Law Group
Edward Walk In Clinic Plainfield Il
Synchrony Manage Account
Bernie Platt, former Cherry Hill mayor and funeral home magnate, has died at 90
Oriellys Tooele
Bartow Qpublic
The best bagels in NYC, according to a New Yorker
Giovanna Ewbank Nua
Levi Ackerman Tattoo Ideas
Craigslist Houses For Rent Little River Sc
Stephen Dilbeck, The First Hicks Baby: 5 Fast Facts You Need to Know
Craigslist Charles Town West Virginia
Blog Pch
What Time Do Papa John's Pizza Close
The Goshen News Obituary
Myhrkohls.con
Southwind Village, Southend Village, Southwood Village, Supervision Of Alcohol Sales In Church And Village Halls
Ark Silica Pearls Gfi
login.microsoftonline.com Reviews | scam or legit check
Latest Posts
Article information

Author: Francesca Jacobs Ret

Last Updated:

Views: 5895

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Francesca Jacobs Ret

Birthday: 1996-12-09

Address: Apt. 141 1406 Mitch Summit, New Teganshire, UT 82655-0699

Phone: +2296092334654

Job: Technology Architect

Hobby: Snowboarding, Scouting, Foreign language learning, Dowsing, Baton twirling, Sculpting, Cabaret

Introduction: My name is Francesca Jacobs Ret, I am a innocent, super, beautiful, charming, lucky, gentle, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.